onsdag 12. januar 2011

Kristendommen, den tiende landeplagen

Synspunktene i teksten som samtiden oppfattet som blasfemiske var at det var en annen skrift en Bibelen som viste samtaler fra Jesu tid, når han forteller om at folk vil gi en logisk forklaring på den kristne troen, og når Øverland forteller at Gud er lik oss mennesker og sier at han har kjønnsorgan eller at han kanskje ikke har.
Stort sett alle synspunktene som Øverland har på Gud ble nok regnet som blasfemiske, han hadde mye negativt å si og nærmest mobbet ham. Spesielt da han forteller om skapelsen, og at han straffer menneskene. Han sier at han skapte verden for ca. 6000 år, og det var fordi det falt han inn å gjøre det. Deretter skapte han mennesket som nærmest et speilbilde av han selv, han er allvitende og derfor visste han at menneskene ville falle for fristelsen til Djevelen og synde. Deretter skulle de leve i noen år før de ble sendt til helvete for resten av evigheten.
Etterpå sender han sin egen sønn, for at menneskene skal drepe han slik at de kan bli frelst og få bort synden, dette er også noen Øverland peker ut som ulogisk og rart.

Flere av disse tingene ville nok blitt sett på som Gudsbespottelse i dag også, men i dag tar vi det ikke så seriøst som de fleste på den tiden gjorde det. Dette gjør at Øverland sikkert hadde blitt godtatt av flere i vår samtid, enn i hans egen samtid. Selvfølgelig er det folk som ville reagert i vår tid også, men jeg tror det er flere som ville vært likegyldige nå enn før.

Ingen kommentarer: